Uncategorized

6 tips om thuis gemakkelijk energie te besparen

Een graadje minder
Een kleine verandering, maar een groot effect. Door je thermostaat een graadje minder te zetten bespaar je aardig wat energie. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Met één graadje minder bespaar je al snel 6% op je energierekening. Met een lekkere warme trui of deken kun je de verwarming zelfs nog lager zetten.

Stand-by verbruikt energie
Iedereen vergeet wel eens om apparaten uit de stand-by stand te halen? In de stand-by stand slurpen ze nog gewoon onnodig energie. Dus ben je klaar met je apparaat? Zet het dan gewoon uit. Een stekkerdoos met aan/uit knop kan dit nog makkelijker voor je maken.

 

Duurzaam afwassen
Ouderwets met de hand afwassen is nu eenmaal het best voor het milieu. Natuurlijk is het dan niet de bedoeling dat je de kraan tussendoor laat lopen. Mocht je de vaatwasser toch willen gebruiken, spoel dan niet van te voren alles grondig af. Door alleen de grootste etensresten van je bord te halen en de vaatwasser op een lage temperatuur te zetten, wordt alles mooi schoon zonder verspilling van energie. Laat de vaatwasser alleen draaien als hij helemaal vol is. Heb je nachtstroom, laat dan je machine s’ nachts draaien. Dit is in jou geval ook nog voordeliger.

 

Het kan best wat lager


Wassen op 60 graden kost bijna 2x zoveel energie als wassen op 40 graden.

Veel wasmiddelen zijn ervoor gemaakt om kleding schoon te maken zonder hoge temperatuur. Mocht je om hygiënische redenen toch warm willen wassen, doe dit dan alleen voor je handdoeken en theedoeken en was er zoveel mogelijk tegelijk. Kleding kan namelijk ook krimpen bij hogere temperaturen. Door je wasmachine vaker op 30 graden te zetten bespaar je jaarlijks een leuk bedrag dat je weer voor leuke dingen kan gebruiken.

 

Lucht drogen
De was moet natuurlijk ook drogen. Toch is de wasdroger is een van de grootste energieverbruikers in huis. Iedere keer dat je de wasdroger aanzet kost dit jou ongeveer 1 euro. Hang daarom zo vaak mogelijk de was gewoon op. De was blijft dan ook veel lekkerder ruiken en je kleding blijft langer mooi. Dit scheelt je energie en dus geld. Als het regent hang je de kleding binnen op. Gebruik je toch liever een wasdroger? Raadpleeg bij aanschaf dan het energielabel en kies voor een milieuvriendelijke variant.

Licht uit
Maak er een gewoonte van om het licht uit te zetten als je de kamer verlaat. Je zal je verbazen over hoeveel energie je hiermee op jaarbasis bespaart. Check voordat je het huis verlaat nogmaals of alle lampen uit staan en zorg ervoor dat het hele gezin mee gaat in deze gewoonte. Onnodig de lichten aan laten staan is ontzettend zonde van je geld en slecht voor het milieu.