Uncategorized

9 weetjes over verwarming en warm water

Weetje 1: Gemiddelde temperatuur in huis

Als het kouder wordt proberen we massaal ons huis warm te houden. De kamertemperatuur moet op peil worden gehouden door de centrale verwarming. Bij ongeveer 70% van de Nederlandse huishoudens staat de thermostaat op 19 of 20 graden. Een slimme thermostaat mogelijk om energiezuinig en comfortabel te verwarmen.

 

Weetje 2: Besparen met uw thermostaat

27% van de Nederlanders gebruikt de thermostaat niet om energie te besparen. Huishoudens zijn verantwoordelijk voor bijna 25% van de jaarlijkse CO2 uitstoot.

Als je thuis meer doet om je energieverbruik te beperken, zal dat dus een merkbaar effect hebben op het totale energieverbruik en totale uitstoot. Door bewust om te gaan met de instelling van de thermostaat kan heel wat bespaard worden.

 

  • De thermostaat ’s nachts lager zetten.
  • De thermostaat de hele dag één graad lager zetten.

 

Het gebruik van een slimme thermostaat bespaart nog meer energie. Een slimme thermostaat maakt energie besparen bovendien nog makkelijker. Hij zet automatisch de verwarming lager, ’s nachts en als er niemand thuis is en zorgt zo dat de verwarming nooit onnodig hoog staat. Bovendien geeft een slimme thermostaat inzicht in uw gasverbruik.

 

Weetje 3: Inzicht in uw gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik van een huishouden in Nederland bedraagt 1600 m³ per jaar. De energieprestaties van uw cv-ketel zijn uiteraard medebepalend voor uw verbruik. Een HR-ketel van nu is stukken zuiniger dan een HR-ketel van 12 tot 15 jaar oud. Het verschil kan snel oplopen tot een paar honderd euro per jaar. Met een nieuwe generatie HR-ketel in combinatie met een slimme thermostaat valt de besparing nog hoger uit.

 

Weetje 4: Ingestelde temperatuur als er niemand thuis is.

Zet je de verwarming lager of uit als je niet thuis bent? Bij ruim de helft van de Nederlandse huishoudens staat de thermostaat hoger dan 15 graden terwijl er niemand thuis is. 15 graden is in verreweg de meeste situaties voldoende. Daarnaast leidt het lager zetten van uw thermostaat tot maar liefst € 85,- besparing op de jaarrekening.

Weetje 5: Prijs per douchebeurt of bad

Een gemiddelde douchebeurt kost bijna 30 cent een bad zo’n 56 cent.

Tenminste als je een gasgestookte boiler of combiketel hebt. Heb je een elektrische boiler dan ben je bijna twee keer zo veel kwijt. In Nederland gebruiken we per persoon gemiddeld 121 liter water per dag. Als iedereen in 1 minuut eerder onder de douche vandaan stapt, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water!

 

Weetje 6: Energie besparen

Wordt bewust van het energieverbruik en bespaar door simpele gewoontes zoals de verwarming laag te zetten en het licht uit te schakelen wanneer je weggaat. Gebruik spaar- en/of LED-lampen. Je kunt je was op 30 graden doen en de vaat met de hand afwassen. Ook helpt het wanneer je de oplader uit het stopcontact haalt wanneer je deze niet gebruikt. Daarnaast kun je op het energielabel letten bij de aanschaf van (huishoudelijke)apparaten.

 

Weetje 7: Waarvoor gebruiken we het meeste gas?

Het grootste deel van het gas dat we thuis verbruiken, is nodig om het huis warm te houden: 73%. Het verwarmen van water voor douche, bad en keuken kost minder dan een kwart van het totale gasverbruik. De rest (4%) gaat vooral op aan koken op gas.

 

Weetje 8: Temperatuur douche

Is u weleens opgevallen dat vrouwen het vaak eerder koud hebben dan mannen? Volgens onderzoekers komt dit door de fysieke verschillen, maar ook omdat vrouwen gewoon gevoeliger zijn voor temperatuurverschillen. Dus ook onder de douche. Vrouwen zouden gemiddeld 3 graden warmer douchen dan mannen.

 

Weetje 9: Tijd onder de douche

We staan gemiddeld ongeveer 8 minuten onder de douche. Mensen van rond de dertig douchen gemiddeld tien minuten. Daarvoor gebruiken ze ongeveer 66 liter water. Onder de 18 wordt nog geen 50 liter gebruikt, terwijl de 55-plusser zes minuten doucht met 38 liter water. Naast water verbruik je met douchen uiteraard ook energie voor het verwarmen van het water.