energie-oud-nieuw

City-zen

De nieuwe energie transitie

Op dit moment is het voor veel huishoudens economisch rendabel om elektrische energie niet langer af te nemen van een energieleverancier, maar om deze zelf op te wekken middels de zon. Daarnaast worden grote kolencentrales gesloten en zien we in toenemende mate windmolens verschijnen. Het mag duidelijk zijn; de trend naar duurzame energie is ingezet!

Vraag en aanbod van elektriciteit dienen altijd in evenwicht te zijn. In de nacht verbruiken we gezamenlijk weinig energie, in de ochtend neemt dit toe, de piek van de energievraag zit in het begin van de avond. De vraag naar energie hebben we altijd weten te volgen met de kolen en gascentrales, deze draaiden simpelweg harder wanneer de vraag hoger werd.

Energie opwek van windmolens en zonnepanelen kunnen we niet regelen. Vraag en aanbod zullen elkaar vaker ontlopen doordat de zon niet schijnt of de wind niet waait. Hierdoor ontstaan grote prijsverschillen op de energiemarkten. Ieder kwartier wordt er een andere prijs vastgesteld voor elektriciteit. Tot op heden was het voor huishoudens niet mogelijk gebruik te maken van deze variabele prijzen, met de introductie van de slimme meter wordt dit wel mogelijk.

City-zen project

Achtergrond


Ons Virtual Power Plant project wordt uitgevoerd met onderstaand consortium: 

Alliander (netbeheerder)
Energy Exchange Enablers (EXE, 100% dochter van Alliander)
NeoSmart (energieleverancier)
Wageningen Universiteit (onderzoek)

Deelnemers


Ons Virtual Power Plant project wordt uitgevoerd met onderstaand consortium: 

City-zen is een Europees project met Amsterdam en Grenoble als demonstratiesteden. City-zen is erg divers en richt zich op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Zo worden projecten gerealiseerd met warmtewinning uit drinkwater, duurzame renovatie van gebouwen en energieopslag bij huishoudens. Voor meer informatie over City-zen in Europees verband kunt u de volgende website bezoeken.

Wat gaat er precies gebeuren?

In het City-zen-project worden 50 batterijen geplaatst bij huishoudens en/of MKB’ers in Amsterdam. Deze 50 huishoudens zullen samen een grote community worden, genaamd de “Virtual Power Plant”. Het collectief van 50 huizen zal op sommige momenten energie leveren en op andere momenten energie inkopen op de energiemarkten. Met behulp van de batterij kan dit op gunstige momenten worden gedaan.

Door alle 50 deelnemers uit te rusten met een batterij gaan we meer gebruikmaken van duurzame energie en inspelen op variabele energieprijzen. Zo laden we de batterij met een overschot aan wind- of zonne-energie. Tot op heden was het voor kleinverbruikers niet mogelijk gebruik te maken van de variabele energietarieven die bestaan (naast het dag- en nachttarief). Door de batterijen en de deelnemers (inclusief verbruik en opwek van zonne-energie) te beschouwen als één grote klant wordt dit wel mogelijk. Dit principe staat bekend als een Virtual Power Plant (VPP), oftewel een virtuele energiecentrale. Zo wordt het geheel meer waard dan de som der delen.

Video

Bekijk hier de video over de Virtual Power Plant.

Voordelen

Voorwaarden

 • Een gezellige community in de buurt
 • Gratis batterij gedurende het project (tot 2019)
 • Bijdragen aan duurzaam Amsterdam
 • Meer gebruik van jouw eigen energie
 • Inzicht in verbruik, opwek en inzet van de batterij
 • Scherp energietarief van NeoSmart (€75 korting per jaar op vastrecht)
 • Eventuele winst wordt uitgekeerd aan de deelnemers
 • Een woning of gebouw in het postcode-gebied: 1060, 1066, 1068, 1069
 • Zonnepanelen (wij kunnen helpen bij de keuze voor leverancier van zonnepanelen)
 • Internetverbinding
 • Slimme meter (deze kunnen wij voor jou aanvragen)
 • Overstappen naar NeoSmart als energieleverancier
 • Ruimte voor een batterij (141x50x38cm)
 • Delen van data binnen het consortium
 • Deelnemen aan onderzoek van Wageningen Universiteit 

Meer informatie

 

Heeft u persoonlijke vragen? Neem contact op via info@neosmart.nl.
Ook kunt u onze Q&A City-zen project bekijken, waarin de meest voorkomende vragen over het project worden beantwoord.
Bent u deelnemer aan het City-zen project en heeft u vragen over de energielevering van NeoSmart, bekijk dan hier de Q&A energielevering.

This project has received funding from the European Union’s Seventh Programme for research, technological development and demonstration under grant agreement No 608702

Wat doet NeoSmart?

NeoSmart zet in dit project de eerste stappen naar het ICT-systeem dat een duurzame en efficiënt energiesysteem faciliteert. Koppelingen zullen worden gemaakt naar de energiemarkten, inclusief bijbehorende algoritmes. NeoSmart ontwikkelt binnen dit project het ICT-systeem tot aan de uitvoering/aansturing. Voor de uitvoering werken wij samen met EXE, een partij die de batterijen zal aansturen met behulp van PowerMatcher-technologie.

Award gewonnen!

De City-zen Virtual Power Plant in Amsterdam heeft de Green Digital Charter Award 2017 gewonnen! Dit is bekend gemaakt tijdens de Conferentie ‘Imagine the Urban Future; Innovation Collaboration and Trust’ in Brussel op 23 januari 2018. De Award is uitgereikt door Eurocities.

Het energiesysteem van de toekomst

De Virtual Power Plant, waarin zo’n 50 huishoudens gezamenlijk de energie uit hun thuisbatterijen verhandelen, is een deelproject van City-zen. De jury prijst het project omdat het bewoners in het hart sluit bij innovatie en hen de technologie aanbiedt om zelf bij te dragen aan de groene doelen van de stad. Daarnaast meent de jury dat het project navolging verdient, zeker omdat men weinig belemmeringen voor andere Europese steden ziet om op deze manier het produceren van zonne-energie door bewoners te stimuleren. Jan-Willem Eising van Alliander: ‘Ik ben trots erop dat we in Virtual Power Plant gezamenlijk met alle projectpartners en de buurtbewoners actief aan de slag zijn om het energiesysteem van de toekomst daadwerkelijk te realiseren in Amsterdam Nieuw West’.

Wat is de Green Digital Charter?

Green Digital Charter is een initiatief van Eurocities, die jaarlijks de prijs uitreikt voor ICT-innovaties die burgers centraal stellen. De Green Digital Charter werd in 2009 gelanceerd door Eurocities in samenwerking met Manchester en Clicks & Links. De Charter wordt ondersteund door de Europese Commissie en is ondertekend door 50 steden uit 21 Europese landen, waaronder Amsterdam. Deze steden geven aan dat ze de EU klimaatdoelen willen halen met behulp van innovatieve digitale oplossingen. De steden delen best practices en resultaten met elkaar, bouwen lokale partnerschappen en zorgen dat digitale innovatie onderdeel wordt van het stadsbeleid. Bovenal wil elke stad binnen 5 jaar na ondertekening 5 grootschalige en repliceerbare ICT projecten starten én de Carbon Footprint van de stedelijke ICT-sector met 30% verlagen.