besparen

De 9 grootste energieverbruikers in huis

Dit zijn de 9 grootste energieverbruikers in je huis

 

Door inzicht te krijgen in het verbruik van apparaten weet je ook hoe je het makkelijkst kan besparen en hoeveel je kan besparen per apparaat. De apparaten die hierin het interessantst zijn, zijn de top 9 grootverbruikers.

 

  1. Elektrische boiler

De elektrische boiler staat veruit bovenaan. Een elektrische boiler met een capaciteit van 20 liter is goed voor ongeveer 1.900 kWh stroom per jaar. Dat staat ongeveer gelijk aan de helft van het jaarlijkse energieverbruik. Een boiler met een grotere capaciteit heeft vanzelfsprekend een nog hoger verbruik.

 

  1. Tuinvijverpomp

Niet iedereen heeft een vijver, maar de huishoudens die dit wel hebben zullen over het algemeen een hoger energieverbruik hebben. Vaak staat dit apparaat namelijk continu aan. Hierdoor zal de vijverpomp ongeveer 195 kWh per jaar verbruiken. Is jouw vijver erg groot, dan zal de rekening ook hoger worden. Het gaat hierbij om een gemiddelde vijverpomp. Heeft u daarentegen een erg grote vijver? Dan kunt u ook rekenen op hogere kosten.

 

  1. Elektrische kachel

Elektrische kachels gebruiken erg veel stroom nodig. Een variant met thermostaat is daarom aan te raden. Hierbij kan het vermogen geregeld worden, en slaat de kachel af bij de ingestelde temperatuur.

 

  1. Amerikaanse koelkast

De Amerikaanse koelkast is ten op zichte van de Europese variant, enorm groot. De Amerikaanse variant heef vaak uitgebreide opties zoals het maken van ijsblokjes. Deze extra opties zorgen ervoor dat het energieverbruik stijgt. Een Amerikaanse koelkast verbruikt gemiddeld 500 kWh per jaar.

 

  1. Airconditioner

Ook dit apparaat is niet in ieder huishouden te vinden, maar mocht je wel over deze luxe beschikken kan dit wel terug te zien zijn in je energierekening. Dit kan oplopen tot wel 85 euro per jaar.

 

  1. Grote televisie

Het formaat van de televisie zegt ook wat over het stroomverbruik. Uiteraard zijn er verschillende soorten beeldschermen maar in de meeste gevallen bepaald het formaat een groot gedeelte van het stroomverbruik Vooral plasmatelevisies zijn grootverbruikers en verbruiken ongeveer 485 kWh op jaarbasis. Lcd-led-televisies verbruiken ongeveer 155 kWh op jaarbasis. Dit is al een enorm verschil.

 

  1. Verlichting

Op het gebied van verlichting valt ook winst te behalen. De ene lamp verbruikt meer dan de ander. Ledlampen zijn zuiniger dan gloeilampen. Door uw gloeilampen te vervangen voor ledlampen kun je ook op dit gebied besparen op je energierekening.

 

  1. Vaatwasser

Een vaatwasser kost ongeveer 75 euro per jaar aan energie. Door wat vaker met de hand af te wassen kan je dit bedrag flink verlagen. Door je vaatwasser alleen aan te zetten als deze helemaal vol hoef je deze minder vaak te gebruiken.

 

  1. Droger

De laatste maar niet de minste is de wasdroger. Een droger verbruikt ongeveer 300 kWh op jaarbasis. De was ophangen is hiervoor een goed alternatief. Vooral in de warmere perioden is de wasdroger vrijwel onnodig.