Uncategorized

Energie besparen op de verwarming

Energie besparen op de verwarming

Uiteraard is het fijn als het thuis lekker warm is, maar het is zeker ook mogelijk om te besparen op verwarming. Een klein verschil in verbruik kan je jaarlijks heel wat opleveren.

 

Besparen met de cv-ketel

Een slecht afgestelde cv-ketel verspilt energie. Het is daarom belangrijk om de cv-pomp zo laag mogelijk te zetten. De pomp van een cv-ketel verbruikt veel elektriciteit. De moderne ketels regelen de snelheid vaak automatisch.

 

Besparen met de thermostaat

Je kan besparen door de thermostaat niet constant hoog te laten staan. Zet de verwarming alleen aan als dat nodig is. Vooral in een minder goed geïsoleerd huis kan dit heel wat schelen op je energierekening. Als er niemand thuis is en ’s nachts zet je de verwarming op 15 graden. Nog zuiniger is het als je niet vlak voor vertrek of voor het slapen de verwarming lager zet, maar een uur van tevoren.

 

Een andere bespaartip is het verlagen van de temperatuur met 1 graad ten op zichte van je gebruikelijke temperatuur. Tevens komen er steeds slimmere thermostaten op de markt die je kunnen helpen je gebruik te managen. Hiermee kan je de thermostaat bijvoorbeeld op afstand bedienen. Sommige thermostaten maken het zelfs mogelijk om de temperatuur per ruimte te regelen. Niet stoken in kamers waarin niemand zich bevind kan een grote besparing opleveren. Alleen al de slaapkamer kan jaarlijks al een besparing van €50,- opleveren.

 

Optimaal gebruik van verwarming

Door optimaal gebruik te maken van je verwarming kan je jaarlijks nog meer besparen. Houd bijvoorbeeld de deuren en tussendeuren gesloten. Hierdoor verlies je minder warmte.

 

Plaats geen spullen of gordijnen voor de radiatoren. Hiermee verspil je namelijk warmte. Tevens is het gebruik van radiatorfolie aan te bevelen. De folie kan ook bijdragen aan het besparen van energie.

Vloerverwarming en warmtepomp

Met vloerverwarming en wandverwarming kun je 10 tot 15 % besparen op de stookkosten ten opzichte van gewone radiatoren.

 

Een warmtepomp voorziet het huis van verwarming. Dit systeem gebruikt de bodem, de buitenlucht, ventilatielucht of grondwater als bron van warmte en is daarmee veel energiezuiniger dan het traditionele verwarmingssysteem. Je kunt een warmtepomp ook combineren met een moderne cv-ketel. De cv-ketel springt dan bij als het echt koud is.

 

Door deze tips toe te passen bespaar je jaarlijks heel wat euro’s op je energierekening.