besparen Uncategorized

Hoe goed is jouw woning geïsoleerd?

Is jou huis goed geisoleerd?

 

Door een goede isolatie bespaar je op je energierekening, maar hoe weet je of jouw huis goed geisoleerd is?

 

Oudere huizen zijn vaak amper geisoleerd. Het bouwjaar van je huis zegt vaak veel over de manier waarop je huis oorspronkelijk geisoleerd is. Tegenwoordig zijn er natuurlijk meer en betere manieren om huizen te isoleren.  Er zijn verschillende manieren van isolatie; spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en de isolatie van ramen door middel van dubbel glas.

 

Spouwmuurisolatie

Huizen die gebouwd zijn na 1975 hebben vaak al een geisoleerde spouwmuur. Huizen die voor 1920 zijn gebouwd hebben in de meeste gevallen geen spouwmuur. De huizen na deze tijd hebben vaak wel een spouwmuur, maar is deze niet geisoleerd. Wil je zeker weten of jou woning een spouwmuur bevat, raadpleeg dan een expert.

 

Vloerisolatie

Mocht je geen idee hebben of jou woning vloerisolatie bevat, kun je hier makkelijk zelf achter komen. In de kruipruimte kan je zien of er isolatiemateriaal  aan de onderkant van je vloer zit.

 

Dakisolatie

Huizen die gebouwd zijn na 1989 zijn in de meeste gevallen goed geisoleerd. In sommige gevallen is de afwerking aan de binnenkant van het dak niet helemaal naar behoren. Het dak is in dat geval waarschijnlijk niet geisoleerd. Of het dak wel of niet goed geisoleerd is kan je niet altijd gelijk zien. Dit komt omdat er vaak afwerkingsplaten aan de binnenkant van het dak worden bevestigd waardoor het isolatiemateriaal niet goed zichtbaar is.

 

Glasisolatie

Om na te gaan of de ramen in je woning geisoleerd zijn kan je kijken naar een code die zichtbaar is tussen de glaslagen in je ruiten. De betekenis van de code kan je opzoeken op internet. Zo weet je wat voor glas jij hebt. Mocht je geen code vinden op jou ramen dan kan je er van uit gaan dat jou glas niet geisoleerd is.

 

Mocht je huis al lang niet meer opnieuw geisoleerd zijn, kan het toch handig zijn om de isolatie een keer na te laten kijken door een expert.