besparen

Top 10 bespaar tips thuis

Energie besparen is ook een kwestie van doen en laten, zonder dat je enorme investeringen of verbouwingen hoeft te doen. Door bijvoorbeeld slimmer te verwarmen, korter te douchen en de was op te hangen. Opgeteld zijn slimme besparingen beter voor je portemonnee èn je CO2-uitstoot!

 

Douch Korter

1: Een lekkere warme douche is natuurlijk heerlijk, maar het verbruikt ook veel energie. Als je energie wilt besparen douche dan wat korter.

 

Laat niet onnodig de warme kraan lopen.

2: Warm water uit de kraan moet eerst verwarmd worden en dat kost energie, draai de kraan alleen open als je het water echt gebruikt en als je klaar bent zet dan de kraan direct uit.

 

Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan.

3: Als u klaar bent met een apparaat waar u gebruik van heeft gemaakt,

zet hem dan uit i.p.v. op stand-by want er vind als u het apparaat niet uitdoet nog steeds sluipverbruik plaats.

 

Sluit gordijnen

4: Doormiddel van het sluiten van de gordijnen wordt de warmte binnenshuis beter geïsoleerd. Let wel op hang de gordijnen niet voor de radiator.

 

Koop een ketel die past bij je woning.

 

5: Ketels komen in vele soorten en maten. Kies een juiste ketel die het huis verwarmt met het juiste vermogen daarmee bespaart u veel energie.

 

6: Gebruik bij het koken niet meer water dan nodig is

Des te meer water je aan de kook brengt, hoe meer energie het kost. Gebruik alleen het water wat je nodig hebt.

 

7: Laat een vriezer nooit openstaan.

Sluit de vriezer altijd direct na gebruik, dan voorkomt u dat de vriezer extra hard moet werken om de tempratuur op peil te krijgen.

 

 

8: Zet de koelkast niet kouder dan nodig is.

 

Zet de koelkast niet onnodig op een koudere stand, vaak is 6 graden voldoende om te koelen, hoe kouder de koelkast staat hoe meer energie hij verbruikt. Dus bespaar energie door de koelkast minder hard te laten koelen.

 

 

 

9: Gebruik de droger zo min mogelijk. Hang je was te drogen op als dit mogelijk is.

 

Drogers verbruiken veel energie, door de helft van al die spullen op te hangen in plaats van te drogen, bespaar je al snel zon 190 kWh  60 euro per jaar.

 

 

 

10:  Was op een lagere temperatuur

 

Het wassen op hogere tempratuur is vaak niet nodig. Zet de was die je normaal gesproken op 40 graden wast op 30 graden, daarmee bespaar je een hoop energie en geld.