Makkelijk besparen op je energierekening

Bewust en duurzaam omgaan met energie erg belangrijk. Voornamelijk om de aarde mooier te maken voor de toekomstige generaties, maar niet geheel onbelangrijk ook om te besparen op energiekosten. Hiervoor hoef je niet altijd te investeren. Door thuis bewuster om te gaan met stroom kan je al een verschil maken. Hier 5 tips om je te laten besparen op je energierekening zonder er iets van te merken.

 

Verwarming

Doe de verwarming uit of op 15 graden als je het huis verlaat. Hiermee kun je ongeveer €160,- besparen op jaarbasis. Ben je thuis zet de thermostaat dan een graad lager dan gewoonlijk. Hiervan zul je niks merken maar hiermee bespaar je op jaarbasis al gauw 5% op je verwarmingskosten.

 

Water

Op water kan er door veel mensen ook flink bespaard worden. Door tijdens het tandenpoetsen of tijdens het afwassen het water niet aan te laten staan, kan je al ongeveer 15% besparen op warm water en dus op je energierekening.

 

Apparaten

De stand-by stand word door veel mensen onnodig gebruikt. Denk aan je computer, laptop of televisie. Door deze uit te zetten in plaats van op de sluimerstand bespaar je zonder veel moeite op je energierekening. Opladers die ongebruikt in een stopcontact zitten verbruiken ook energie. Deze staan als het ware ook op ‘’stand-by’’.

 

Lampen

Een bekende vorm van verspilde energie is het aan laten staan van lampen in een ruimte waar iemand zich in bevind. Wen jezelf en je medebewoners eraan om het licht uit te zetten zodra je de kamer verlaat.

 

Wasmachine

Was je kleding niet onnodig warm. Door je wasmachine op 30 graden te zetten bespaar je op je energierekening en is je kleding er niet minder schoon op. Laat je kleding vaker in de lucht drogen en gebruik je wasdroger zo min mogelijk.

Dit zijn de 9 grootste energieverbruikers in je huis

 

Door inzicht te krijgen in het verbruik van apparaten weet je ook hoe je het makkelijkst kan besparen en hoeveel je kan besparen per apparaat. De apparaten die hierin het interessantst zijn, zijn de top 9 grootverbruikers.

 

  1. Elektrische boiler

De elektrische boiler staat veruit bovenaan. Een elektrische boiler met een capaciteit van 20 liter is goed voor ongeveer 1.900 kWh stroom per jaar. Dat staat ongeveer gelijk aan de helft van het jaarlijkse energieverbruik. Een boiler met een grotere capaciteit heeft vanzelfsprekend een nog hoger verbruik.

 

  1. Tuinvijverpomp

Niet iedereen heeft een vijver, maar de huishoudens die dit wel hebben zullen over het algemeen een hoger energieverbruik hebben. Vaak staat dit apparaat namelijk continu aan. Hierdoor zal de vijverpomp ongeveer 195 kWh per jaar verbruiken. Is jouw vijver erg groot, dan zal de rekening ook hoger worden. Het gaat hierbij om een gemiddelde vijverpomp. Heeft u daarentegen een erg grote vijver? Dan kunt u ook rekenen op hogere kosten.

 

  1. Elektrische kachel

Elektrische kachels gebruiken erg veel stroom nodig. Een variant met thermostaat is daarom aan te raden. Hierbij kan het vermogen geregeld worden, en slaat de kachel af bij de ingestelde temperatuur.

 

  1. Amerikaanse koelkast

De Amerikaanse koelkast is ten op zichte van de Europese variant, enorm groot. De Amerikaanse variant heef vaak uitgebreide opties zoals het maken van ijsblokjes. Deze extra opties zorgen ervoor dat het energieverbruik stijgt. Een Amerikaanse koelkast verbruikt gemiddeld 500 kWh per jaar.

 

  1. Airconditioner

Ook dit apparaat is niet in ieder huishouden te vinden, maar mocht je wel over deze luxe beschikken kan dit wel terug te zien zijn in je energierekening. Dit kan oplopen tot wel 85 euro per jaar.

 

  1. Grote televisie

Het formaat van de televisie zegt ook wat over het stroomverbruik. Uiteraard zijn er verschillende soorten beeldschermen maar in de meeste gevallen bepaald het formaat een groot gedeelte van het stroomverbruik Vooral plasmatelevisies zijn grootverbruikers en verbruiken ongeveer 485 kWh op jaarbasis. Lcd-led-televisies verbruiken ongeveer 155 kWh op jaarbasis. Dit is al een enorm verschil.

 

  1. Verlichting

Op het gebied van verlichting valt ook winst te behalen. De ene lamp verbruikt meer dan de ander. Ledlampen zijn zuiniger dan gloeilampen. Door uw gloeilampen te vervangen voor ledlampen kun je ook op dit gebied besparen op je energierekening.

 

  1. Vaatwasser

Een vaatwasser kost ongeveer 75 euro per jaar aan energie. Door wat vaker met de hand af te wassen kan je dit bedrag flink verlagen. Door je vaatwasser alleen aan te zetten als deze helemaal vol hoef je deze minder vaak te gebruiken.

 

  1. Droger

De laatste maar niet de minste is de wasdroger. Een droger verbruikt ongeveer 300 kWh op jaarbasis. De was ophangen is hiervoor een goed alternatief. Vooral in de warmere perioden is de wasdroger vrijwel onnodig.

Is jou huis goed geisoleerd?

 

Door een goede isolatie bespaar je op je energierekening, maar hoe weet je of jouw huis goed geisoleerd is?

 

Oudere huizen zijn vaak amper geisoleerd. Het bouwjaar van je huis zegt vaak veel over de manier waarop je huis oorspronkelijk geisoleerd is. Tegenwoordig zijn er natuurlijk meer en betere manieren om huizen te isoleren.  Er zijn verschillende manieren van isolatie; spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en de isolatie van ramen door middel van dubbel glas.

 

Spouwmuurisolatie

Huizen die gebouwd zijn na 1975 hebben vaak al een geisoleerde spouwmuur. Huizen die voor 1920 zijn gebouwd hebben in de meeste gevallen geen spouwmuur. De huizen na deze tijd hebben vaak wel een spouwmuur, maar is deze niet geisoleerd. Wil je zeker weten of jou woning een spouwmuur bevat, raadpleeg dan een expert.

 

Vloerisolatie

Mocht je geen idee hebben of jou woning vloerisolatie bevat, kun je hier makkelijk zelf achter komen. In de kruipruimte kan je zien of er isolatiemateriaal  aan de onderkant van je vloer zit.

 

Dakisolatie

Huizen die gebouwd zijn na 1989 zijn in de meeste gevallen goed geisoleerd. In sommige gevallen is de afwerking aan de binnenkant van het dak niet helemaal naar behoren. Het dak is in dat geval waarschijnlijk niet geisoleerd. Of het dak wel of niet goed geisoleerd is kan je niet altijd gelijk zien. Dit komt omdat er vaak afwerkingsplaten aan de binnenkant van het dak worden bevestigd waardoor het isolatiemateriaal niet goed zichtbaar is.

 

Glasisolatie

Om na te gaan of de ramen in je woning geisoleerd zijn kan je kijken naar een code die zichtbaar is tussen de glaslagen in je ruiten. De betekenis van de code kan je opzoeken op internet. Zo weet je wat voor glas jij hebt. Mocht je geen code vinden op jou ramen dan kan je er van uit gaan dat jou glas niet geisoleerd is.

 

Mocht je huis al lang niet meer opnieuw geisoleerd zijn, kan het toch handig zijn om de isolatie een keer na te laten kijken door een expert.