Solar-Energy-thumb

Wat is salderen ?

Salderen is het verrekenen van je jaarlijkse stroomafname met je jaarlijkse teruglevering. Deze verrekening is op basis van je stroomtarieven. Dus voor elke kWh die je opwekt, krijg je dezelfde prijs als die je per kWh aan ons zou betalen. NeoSmart energie verrekent dit op je jaarrekening.

image

Kun je onbeperkt salderen?

Nee, dat kan niet. Wat de precieze salderingsgrens is, is voor iedereen anders. Je mag maximaal zoveel energie salderen als je van je energieleverancier geleverd hebt gekregen. Met andere woorden: je kunt nooit meer salderen dan je verbruikt. Wek je meer energie op dan je zelf verbruikt, dan krijg je voor het overschot aan energie dat je levert een teruglever­vergoeding. Wat dat is en hoe dat werkt, lees je in de alinea hieronder.

solar-price

Wat is een teruglever­vergoeding?

Wek je meer energie op dan je verbruikt, dan ontvang je voor het overschot aan energie dat je teruglevert een zogeheten teruglever­vergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, mag je energieleverancier zelf bepalen en kan dus nogal verschillen. Bij NeoSmart energie is de vergoeding 5,595ct cent per kilowattuur, inclusief btw.

goed bezig

Zonnepanelen en salderen

Je eigen energie opwekken is goed voor het milieu. Om mensen te stimuleren zelf energie op te wekken, zijn er een aantal regelingen die het je makkelijker maken. Heb je zonnepanelen of wil je ze aanschaffen? Dan is het handig om te weten wat salderen is.

solar-roof

De Nederlandse salderings­regeling

Nederland heeft als een van de weinige landen een één-op-één regeling wat betreft salderen: elk kilowattuur dat je aan energie verbruikt, is evenveel waard als een kilowattuur dat je aan het net levert. Een heel gunstige regeling, dus – het is alsof je evenveel voor je boodschappen betaalt als waarvoor de winkel ze heeft ingekocht. Deze regeling maakt het voor particulieren en mkb-bedrijven aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. In veel andere landen is er een groot verschil tussen de prijs die je betaalt voor energie die je verbruikt, en de prijs die je ontvangt voor energie die je teruglevert. Met de huidige salderingsregeling kun je als particulier in zo’n 7 jaar je investering in zonnepanelen terugverdienen.

ImageForArticle_723(1)

Rekenvoorbeelden voor salderen

Je verbruikt meer stroom dan je met zonnepanelen opwekt

Met je zonnepanelen wek je in een jaar tijd 2500 kWh stroom op. Je verbruikt dat jaar 3500 kWh. NeoSmart energie brengt nog 1000 kWh bij je in rekening. Alleen over deze 1000 kWh betaal je belasting en leveringskosten.

Verbruikte hoeveelheid stroom 3500 kWh
Opgewekte stroom uit zonnepanelen 2500 kWh
Zichtbaar verbruik op je eindafrekening 1000 kWh

 

Je wekt meer stroom op met zonnepanelen dan je verbruikt
Met je zonnepanelen wek je 3500 kWh per jaar op. Je verbruikt 2500 kWh. Je levert 1000 kWh netto terug aan NeoSmart energie en ontvangt hiervoor de terugleververgoeding: 5,595ct cent per kilowattuur, inclusief btw..

Verbruikte hoeveelheid stroom 2500 kWh
Opgewekte stroom uit zonnepanelen 3500 kWh
Terug geleverde stroom 1000 kWh
Zichtbaar verbruik op je eindafrekening – 1000 kWh*

 

Om te kunnen terugleveren (bijvoorbeeld via zonnepanelen) meld u zich aan via energieleveren.nl. U hoeft dan verder geen contact op te nemen met ons, wij ontvangen hiervan automatisch bericht.

Nee, dit gebeurt niet automatisch. Je kunt zelf je termijnbedrag aanpassen op MijnNeoSmart

Wek je meer energie op dan je verbruikt, dan ontvang je voor het overschot aan energie dat je teruglevert een zogeheten teruglever­vergoeding. Bij NeoSmart energie is de vergoeding 5,595ct cent per kilowattuur, inclusief btw.

Het kabinet heeft besloten de salderingsregeling tot 2023 aan te houden. Daarna wordt voor het terugleveren aan het net de saldering stapsgewijs afgebouwd tot 2031. Eigenaren kunnen zo drie jaar langer salderen dan aanvankelijk was voorzien in het Regeerakkoord, waarin stond dat de salderingsregeling na 2020 zou worden vervangen voor een ‘terugleversubsidie’. Hierdoor blijft het zowel voor particulieren als mkb-bedrijven aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.

Bestaat je tarief uit een normaal- en daltarief, dan saldeert NeoSmart eerst het normaaltarief leeg en daarna pas het daltarief.

Dat is voor jou als klant gunstig: de uren waarvoor je betaalt, worden tegen daltarief in rekening gebracht.